اگر شما هم به دنبال انجام عمل لیزیک یا لازک هستید لازم است تا در ابتدا تعریف مختصری از این دو عمل و تفاوت های آنها را بدانید.
لیزیک
لیزیک در حقیقت انجام عملی است که در آن با کمک گرفتن از لیزر دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم چشم بهبود بخشیده می شود. این عمل شامل استفاده از لیزر اکسی متر برای تغییر شکل قرنیه است. قرنیه زمانی تغییر شکل می دهد که جراح با استفاده لیزر یا میکروکراتوم یک فلپ را برش دهد. این نوع عمل جراحی بدون درد می باشد و جمعا ۱۵-۳۰ دقیقه به طول می انجامد. در اکثر موارد بیماران بعد از چند روز فعالیت های عادی خود را انجام می دهند.
انواع مختلف عمل لیزیک
۱- wavefront Lasik
در این نوع عمل کامپیوتر یک تصویر سه بعدی از چشم بیمار را تهیه می کند تا عمل با دقت بالایی انجام گیرد. در این حالت شانس بیمار برای کسب دید ۲۰/۲۰ افزایش می یابد.
۲-Standard Lasik
در این نوع عمل بافت قرنیه بیمار به وسیله لیزر تغییرشکل پیدا می کند. دسترسی به قرنیه برای ورود لیزر با برش فلپ در لایه بیرونی حاصل می شود.
۳-Epi Laski
در این عمل جراح یک لایه نازک از قرنیه را برمی دارد تا بتواند بر روی آن تغییر شکل لازم را ایجاد نماید. در بعضی مواقع این لایه بازگردانده می شود و دربعضی مواقع نه. البته برای محافظت از قرنیه یک لنز نرم به عنوان پانسمان بر روی آن کار گذاشته می شود.
مراقبت های بعد از عمل لیزیک
خیلی ضروری است که بعد از عمل از چشم هایتان مراقبت کنید و اجازه ندهید که چشمانتان با اجسام خارجی مانند شامپو و انواع لوازم آرایشی و بهداشتی صورت ارتباط داشته باشد. این بدان معناست که نباید حتی موهایتان بلافاصله بعد از عمل شسته شود. حتما باید در زیر نور خورشید از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید. از انجام هرگونه فعالیت های ورزشی که در آن چشمانتان با جسم خارجی تماس داشته باشد به مدت چندماه خودداری کنید(به عنوان مثال شنا کردن)
لازک
لازک مخفف Laser epithelial keratomileusis، ترکیبی از مزایای دور روش دیگر جراحی چشم یعنی لیزیک(LASIK) و پی آرکی (PRK) است. این روش برای درمان آستیگماتیسم، نزدیک بینی و دوربینی استفاده میشود. مهمترین تفاوت روش لیزیک و لازیک در محل اثر اشعه لیزر اگزایمر به قرنیه است. در لیزیک اشعه لیزر پس از لایه برداری از سطح قرنیه به سطح جدید اصابت میکند و عمل تراش صورت میگیرد؛ در حالیکه در عمل لازک اشعه بدون لایه برداری از قرنیه و تنها پس از برداشتن اپیتلیوم سطح قرنیه (بافت پوششی قرنیه)، به سطح قرنیه اصابت میکند.
پی آر کی
پیآرکی (PRK) روشی است که در آن با استفاده از اشعه لیزر اگزایمر نزدیکبینی بیمار از بین میرود. با استفاده از این روش، لایه بسیار نازکی از قرنیه در حد چند ۱۰ میکرون برداشته شده و با تغییر ایجاد شده در انحنای قرنیه، از میزان عیوب انکساری چشم کاسته میشود.
در حال حاضر شایعترین عمل برای اصلاح عیب انکساری پی آر کی می باشد.